Sova gott med rätt kudde och täcke

Sova gott med rätt kudde och täcke

Att få vakna utvilad och skön i kroppen, det är en underbar känsla. Konsten att sova gott är tyvärr inte alla förunnad. Det kan finnas mängder av orsaker till sömnbesvär. Det underlättar om man har möjlighet att välja kuddar, täcken och bäddmadrass som passar ens egen personliga sovstil.

Att sova är en nödvändighet. Att sova gott en ynnest.

Vi är alla olika. Vi sover olika. Därför har vi också ett brett utbud. Våra kuddar och täcken finns i flera olika varianter och storlekar.
Här nedan följer en liten sovskola, eller guide, bland de viktigaste sovrumsprodukterna.

Hur sover du?

På mage: Välj en låg kudde. Den ger bäst nackläge och minskar därmed muskelspänningar. En fast madrass är att rekommendera.

På sidan: Satsa på en medelhög eller hög kudde som fyller ut luftfickan under nacken. Du behöver en madrass som axel och höft kan sjunka ner i så att ryggraden förblir rät under sömnen.
På rygg: Medelhög kudde är bäst ur ergonomisk synvinkel. En fastare madrass ger nedre delen av ryggen det stöd den behöver.

Föredrar du fiberfyllning men gillar ”dunkänslan”?
Då är kudde Anemon ett bra alternativ. Den innehåller microfibrer i polyester och ger en härlig, kramgo kudde med fluffig dunkänsla.

Behöver din nacke extra stöd?
Då ska du välja en så kallad ergonomisk kudde. Kuddarna från Tempur och Curem formar sig efter dig och ger med sin följsamma fasthet nacke och skuldror rätt position under natten.

Välj täcke med slutna ögon och med hjärtat.

Vi har allt från tunna sommartäcken till täcken som är behagligt varma även i ett svalare sovrum. Välj ett fjäderlätt täcke med dunstoppning eller ett tyngre täcke stoppat med mullbärssilke eller ett ulltäcke eller ett av våra fluffiga fibertäcken. Ju mer fiber täcket innehåller, desto fluffigare och varmare blir det. Om du istället väljer ett duntäcke så är det andelen dun som bestämmer hur mjukt och varmt täcket blir.

 

Är du allergisk?
Då ska du välja täcke och kudde med polyesterfiberfyllning eftersom det inte framkallar någon allergi. Våra fibertäcken tål dessutom att tvättas ofta och har kort torktid. Alla våra fibertäcken och fiberkuddar går att tvätta i 60 grader vilket är den temperatur som krävs för att kvalstren ska dö. Det är även viktigt att din eventuella sovrumskamrat väljer täcken och kuddar med fiberfyllning för att du inte ska få en allergisk reaktion.

Dun eller fiber?
Det är en smaksak men produkter med fyllning av polyesterfiber kan väldigt enkelt tvättas och torkar mycket snabbt. Väljer du att använda torktumlare ska du vara försiktig med att torka i för hög temperatur eller för länge. Det kan gärna finnas lite restfuktighet kvar i produkten när du plockar ur den ur tumlaren.  Täcken och kuddar stoppade med polyesterfiber är särskilt lämpade för dig med allergiska besvär, se ovan.
Dunfyllningen är ett naturmaterial som har en mycket god isoleringsförmåga. Dunfyllning ger mjuka, följsamma sängkläder. Produkter med dun/fjäder fyllning går att tvätta men måste torkas i torktumlare tillsammans med exempelvis några tennisbollar. Risken är annars att dun/fjäderfyllningen kan mögla.

 

Ull som fyllning i täcken.
Ylle är ett fint naturmaterial med väl beprövade egenskaper. För den som föredrar det jordnära och naturliga är ett täcke med ullfyllning ett tänkvärt alternativ. Tyget till våra ulltäcken är dessutom tillverkade av cellulosamaterialet Tencel som har många bra egenskaper. Tencel tillverkas av cellulosa från snabbväxande träslag, bland annat eukalyptus som odlas på hållbara skogsplantager. Tillverkningsprocessen är skonsam för miljön och så mycket som möjligt återvinns och återanvänds. Tyg av Tencel är både hälsosamt och hygieniskt. Tencel är ett naturligt och miljövänligt material som odlas helt organiskt utan några bekämpningsmedel. Produkter med Tencel-fiber håller sig fräscha längre eftersom den är naturligt antibakteriell. Denna antibakteriella förmåga går inte att tvätta ur då den finns naturligt i fibern. Tencel har också goda termiska egenskaper vilket innebär att tyget känns behagligt varmt när det är svalt och värmer när det är kyligt.

Tags: