Att välja rätt säng

Att välja rätt säng

Ramsäng

En ramsäng kännetecknas av att den är lite nättare i sin utformning då den har fjädersystem som är monterat i en ram. Den kallas också ibland för resårsäng. En bra ramsäng uppfyller mångas förväntningar på en god säng med hög sovkomfort och till rätt pris.

 

Kontinentalsäng

En kontinentalsäng har oftast flera resårsystem vilket ger ett större komfortdjup och bättre sovkomfort. Dessutom får sängen ett annat visuellt uttryck. En kontinentalsäng tillför sovrummet en designkänsla då den upplevs mer som en möbel än andra sängmodeller.

 

Ställbar säng

Med en ställbar säng får man praktiska funktioner genom att huvud- och fotända kan regleras. När det gäller denna sängtyp kan utseende variera en hel del och även funktionalitet i form av bland annat reglerbarhet, handkontrollers beskaffenhet och motorns styrka.

 

Sängens DNA – resårsystem, stoppning och en bäddmadrass

Kombinationen av resårsystem och stoppning är det som huvudsakligen avgör komfort och följsamhet i en resårsäng. Faktorer som textil och ram påverkar också men i en betydligt mindre grad. Det finns gamla beprövade resårer som bonell och LFK som är så kallade öppna resårsystem där de individuella fjädrarna är sammanflätade. De nya moderna resårsystemen ligger istället i små individuella fickor som gör att de rör sig oberoende av varandra. Systemens karaktär, kvaliteten och höjd avgör hur bra avlastning och komfort man kan uppnå.

Stoppningen som ligger närmst kroppen är viktig för hur bra resårsystemets effekt och följsamhet blir och också här finner man ofta många skillnader mellan sängar. Enklare sängar har oftare mindre följsamma stoppningsmaterial och vice versa.

En skandinavisk resårsäng har en bäddmadrass ovanpå sängen och den avgör slutligen sovkomforten. Variationen är stor mellan tunna eller tjockare madrasser, mjukare och omfamnande eller fastare och mer stabila madrasser. Många tycker det är en smaksak även om det idag säljs mer mjukare och följsammare bäddmadrasser.

 

Har du frågor eller känner dig tveksam på hur du får en produkt att hålla längre, så kontakta oss. Vi hjälper gärna till.

Vilka val är viktiga för dig?

När det kommer till upplevelse av komfort och vilken fasthet som passar just dig kan vi bara rekommendera att provligga i butik. När det gäller andra saker kring sängens egenskaper så finns det mycket att välja bland och endast du vet vad som är viktigt för dig.

 

Storlek har betydelse

Sängar kommer i olika storlekar och en persons normala sovplats är 90×200 och 180×200 för två. Kanske vill du ha mer plats för att du trivs med det eller kanske får du nöja dig med mindre för att du inte har plats? Vissa modeller finns i extra långa mått för dig som är lång och andra modeller kan du skräddarsy måtten för att passa i en speciell yta.

Hilding Original Plus Ramsäng
Family Plus Kontinentalsäng
Hildin Family Ramsäng

Färg, design och totaluttryck

Olika sängtyper har olika uttryck. Vill man ha ett möbelliknande uttryck väljer många kontinentalsäng. De olika tygerna har sedan stor påverkan på hur utseendet blir för att inte tala om färgen och hur den matchar övriga sovrummet. Andra val att göra är att välja till passande tillbehör som exempelvis gavlar, sänglådor och ben.

 

Adderad funktion

På marknaden finns idag också sängar med olika lösningar för integrerad förvaring om man har behov av extra förvaringsplats. Funktion kan också handla om adderade egenskaper som främjar hygien och/eller sovkomforten. Många bäddmadrasser har avtagbara, tvättbara fodral och det finns också sängar som till och med har avtagbara och tvättbara klädslar, allt för en fräschare säng. Det finns också bäddmadrasser med specifika egenskaper för bland annat temperaturreglering, ventilation och förbättrad hygien.

 

Konsten att provligga en säng

Det ska helt enkelt kännas bra att ligga i sängen samtidigt som du naturligtvis ska trivas med sängens utseende och tillbehör.

Det bästa sättet att få reda på vilken säng som passar dig är att prova sängen utan ytterkläder på. Lägg dig som du brukar när du går till sängs, hopkurad i fosterställning, i framstupa sidoläge, på mage eller på rygg – känn efter och lyssna på kroppen för bara du själv vet hur rätt säng ska kännas.

Ta god tid på dig på dig och ligg kvar – hur länge som är lagom varierar men ligg minst några minuter. Sängen du väljer skall du trivas i och då är det värt att investera tillräckligt med tid för att hitta rätt. Prova flera olika modeller så du får uppleva skillnader i sovkomfort.

 

Prova olika kombinationer av säng och bäddmadrass och var inte rädd för att be sängsäljaren om råd om vilken säng som bäst uppfyller just dina behov.