NYTT ÅR OCH NYA TIPS FÖR ETT MYSIGARE SOVRUM

NYTT ÅR OCH NYA TIPS FÖR ETT MYSIGARE SOVRUM

Det sägs att köket är hemmets hjärta, men sovrummet är minst lika viktigt. Rätt stylat kan du få det att kännas både mysigt och exklusivt. Och det är inte särskilt svårt att fixa – bara du känner till de rätta knepen.

För de allra flesta är det viktigt att sovrummet utstrålar ett lugn, trevnad och en hög myskänsla. Det är trots allt här vi laddar batterierna efter en lång dag och även det första vi ser när vi vaknar.

Är ditt sovrum i behov av lite extra kärlek? Ta del av de här smarta och enkla tipsen som förvandlar ett enkelt rum till en mysig oas.

1. Lager på lager

Sängen spelar en central roll i varje sovrum och med hjälp av sängkläder, kuddar och överkast kan du addera till den ombonade känslan så mycket eller lite du vill.

Satsa på kuddar i olika storlekar, lakan, påslakan och örngott i lyxiga, sköna material och avsluta med ett snyggt överkast eller pläd.

Ska du låta sängkläderna synas? JA, låt gärna alla delar av sängkläderna synas – den slarviga hotellbäddningen är det trendigaste du kan ha just nu.

2. Välj rätt gardiner

Skira, böljande gardiner som släpper in dagsljuset eller tunga tyger med vacker drapering? Oavsett vilken stil du föredrar sätter gardinerna standarden för hur sovrummet upplevs.

Ett knep är att välja bort de traditionella gardinstängerna till fördel för diskreta skenor som fästs i taket. Inte bara upplevas taket som högre, tygerna får även ett tjusigare fall.

3. Sätt stämningen med belysning

En lampa mitt i taket kan visserligen vara praktisk, men ger den ett stämningsfullt sken? Komplettera gärna med extra belysning i form av sänglampor, fönsterlampor och kanske en dekorativ ljusslinga. Hur många ljuskällor bör man ha? Ett riktmärke att gå efter är fem till nio ljuspunkter per rum, beroende på rummets storlek.

4. Ställ sängen på en matta

Ska man ha matta i sovrummet? Rätt matta gör inte bara skillnad för vardagsrummet, även i sovrummet kan mysfaktorn höjas rejält med lite textil på golvet.

Placera en stilig matta vid sängens fotända, några decimeter under fötterna. Mattan ska gärna vara lika bred som sängen – eventuellt en aning bredare – för snyggast resultat. Extra fint blir det att komplettera med en hellång sängkappa i kraftig bomull eller skrynkligt linnetyg

5. Dämpa väggen

Dova färger – oavsett kulör – bidrar till att skapa ett lugn i sovrummet.

Vill du inte måla eller tapetsera om ett helt rum? Satsa på en fondvägg i en mörk nyans och låt gärna detaljer, så som gardiner eller sängkläderna gå i samma färgskala. På så vis får sovrummet ett mer enhälligt intryck.

6. Lyft in sittmöbler i sovrummet

Sängen är huvudsaken, men ett snyggt och bra komponerat sovrum kan användas till mer än att bara sova i. Här kan du finna ro för att läsa, prata länge i telefon med någon du saknar eller bara vara en stund med paus från vardagen. Om ytan tillåter, ställ in en fin fåtölj eller sittmöbel i sovrummet. Färgmatcha nyanserna eller gör helt tvärt om och välj en kulör som sticker ut från övrig inredning. Båda sätten är helrätta, det beror bara på vilket uttryck du eftersträvar.