SÅ VÄLJER DU RÄTT BÄDDTEXTIL

SÅ VÄLJER DU RÄTT BÄDDTEXTIL

Att sova är en nödvändighet. Att sova gott en ynnest
Visst vill vi alla få vakna utvilade och sköna i kroppen. Det är en underbar känsla. Konsten att sova gott är tyvärr inte alla förunnad. Det kan finnas mängder av orsaker till sömnbesvär. En faktor som spelar stor roll är att det underlättar om man har möjlighet att välja kuddar, täcken och bäddmadrass som passar ens egen personliga sovstil.

Hur ska du veta vilken kudde passar dig? Vi är alla olika och sover olika. Därför arbetar vi med ett brett utbud av bäddtextil. Här nedan följer en liten guide bland de viktigaste sovrumsprodukterna.

HUR VÄLJER JAG RÄTT KUDDE?

Hur du sover har en stor betydelse för vilken typ av kudde du ska köpa. Hur sover du?

På mage
Välj en låg kudde. Den ger bäst nackläge och minskar därmed muskelspänningar. En fast madrass är att rekommendera.

På sidan
Satsa på en medelhög eller hög kudde som fyller ut luftfickan under nacken. Du behöver en madrass som axel och höft kan sjunka ner i så att ryggraden förblir rät under sömnen.

På rygg
Medelhög kudde är bäst ur ergonomisk synvinkel. En fastare madrass ger nedre delen av ryggen det stöd den behöver

VILKET TÄCKE SKA JAG HA?

Det är viktigt att sova med material som transporterar värme och fukt från kroppen.

Vi har allt från tunna sommartäcken till täcken som är behagligt varma även i ett svalare sovrum. Välj ett fjäderlätt täcke med dunstoppning eller ett av våra fluffiga fibertäcken. Ju mer fiber täcket innehåller, desto fluffigare och varmare blir det. Om du istället väljer ett duntäcke så är det andelen dun som bestämmer hur mjukt och varmt täcket blir.

VILKET MATERIAL SKA JAG VÄLJA?

DUN ELLER FIBER? 
Det är en smaksak men produkter med fyllning av polyesterfiber kan väldigt enkelt tvättas och torkar mycket snabbt. Väljer du att använda torktumlare ska du vara försiktig med att torka i för hög temperatur eller för länge. Det kan gärna finnas lite restfuktighet kvar i produkten när du plockar ur den ur tumlaren. Täcken och kuddar stoppade med polyesterfiber är särskilt lämpade för dig med allergiska besvär.

Dunfyllningen är ett naturmaterial som har en mycket god isoleringsförmåga. Dunfyllning ger mjuka, följsamma sängkläder. Produkter med dun/fjäder fyllning går att tvätta men måste torkas i torktumlare tillsammans med exempelvis några tennisbollar. Risken är annars att dun/fjäderfyllningen kan mögla.

ÄR DU FÖR VARM NÄR DU SOVER?

Om du ofta känner dig för varm när du sover kan du prova vår kollektion TopCool. Den har en specialframtagen polyesterfiber som gör att fukten transporteras bort och dunstar snabbare från bädden. Dessutom innehåller Top Cool-produkterna en karbonfiber som verkar avstressande. Top Cool-sortimentet omfattar täcken i tre olika tjocklekar; sval, medium och varm, kudde låg- och mediumhög samt ett madrasskydd.

ÄR DU ALLERGISK?

Då ska du välja täcke och kudde med polyesterfiberfyllning eftersom det inte framkallar någon allergi. Våra fibertäcken tål dessutom att tvättas ofta och har kort torktid. Alla våra täcken och kuddar går att tvätta i 60 grader vilket är den temperatur som krävs för att kvalstren ska dö. Det är även viktigt att din eventuella sovrumskamrat väljer täcken och kuddar med fiberfyllning för att du inte ska få en allergisk reaktion.

HUR FUNGERAR ULL SOM FYLLNING I TÄCKEN?

Ylle är ett fint naturmaterial med väl beprövade egenskaper. För den som föredrar det jordnära och naturliga är ett täcke med ullfyllning ett tänkvärt alternativ. Tyget till dessa ulltäcken är dessutom tillverkade av cellulosamaterialet Tencel® som har många bra egenskaper: Tencel® tillverkas av cellulosa från snabbväxande träslag, bland annat eukalyptus som odlas på hållbara skogsplantager. Tillverkningsprocessen är skonsam för miljön och så mycket som möjligt återvinns och återanvänds. Tyg av Tencel® är både hälsosamt och hygieniskt. Tencel® är ett naturligt och miljövänligt material som odlas helt organiskt utan några bekämpningsmedel. Produkter med Tencel®-fiber håller sig fräscha längre eftersom den är naturligt antibakteriell. Denna antibakteriella förmåga går inte att tvätta ur då den finns naturligt i fibern. Tencel® har också goda termiska egenskaper vilket innebär att tyget känns behagligt varmt när det är svalt och värmer när det är kyligt.

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN SATIN, PERCALE OCH CAMBRIC?

Samtliga benämningar ger en information om kvaliteten på tyget. Satin är en bindningsteknik där en större andel inslagstrådar ligger synliga på tygets framsida. Detta ger tyget en vacker lyster men också en tydlig baksida. Satin kan tillverkas i både bomull eller polyester men kan även vara en blandning av olika kvaliteter. Percale och cambric har samma bindningsteknik och tyget är liksidigt. Båda kvaliteterna är tillverkade av väldigt tunna garner men med olika täthet. Om man räknar antalet trådar per tum i både varpen och väften måste ett tyg i percale måste ha minst 200 trådar/tum och ett tyg i cambric 230 trådar/tum. Till båda kvaliteterna används kammad bomull, dvs. långfibrig bomull av hög kvalitet.