SOV GOTT I SOMMARNATTEN

SOV GOTT I SOMMARNATTEN

Nu är sommaren här och det är ljust såväl morgon som kväll.

Men lika härliga som de ljusa kvällarna är så kan de också ställa till det för din nattsömn. När vi har ljus omkring oss nästan dygnet runt, innebär att vi får för få tydliga skiftningar mellan ljus och mörker. För att du ska fungera som bäst bör du växla mellan dagsljus (eller iallafall ljus) och mörker vid samma tid varje dag. Då kan kroppen följa en sund 24-timmarsrytm.

Här får du 5 tips på hur du kan skapa en hälsosammare dygnsrytm som gör dina nätter skönare och dig själv mer högpresterande på dagarna.

1. Skaffa regelbundna vanor och håll hårt i dem.

Ha fasta tider för när du somnar och vaknar, äter frukost, tar en promenad i dagsljus och när du äter kvällsmat.

2. Sov hellre mindre men gott.

Du kan prova att tillfälligt sova lite mindre för att undvika att ligga vaken i sängen. Blir sömnen efterhand mer sammanhängande av det, så kan du gradvis gå och lägga dig tidigare varje kväll tills du kommer in i en bra sömnrytm. 

3. Använd mörkret!

En timme innan du lägger dig bör du dämpa belysningen och stänga av alla skärmar som tv, dator, padda och smartphone. Ljuset lurar nämligen hjärnan att tro att det är dag. Du underlättar kroppens dygnsrytm om du kan utnyttja den mörkare delen av dygnet till sömn, så ju tidigare du somnar, desto bättre!

4. Använd ljuset!

Dra ifrån gardinerna släpp in dagsljuset och ta en tidig promenad i den friska morgonluften, så ger du din kropps inre klocka en riktigt bra start på dagen.

5. Stressa ner

Ta bort stress i vardagen på olika sätt. Förbered nästa dag genom att lägga fram kläder och packning. Vila och läs en bok eller bläddra i en tidning då och då. En dusch eller en massage kan också göra underverk för att komma i rätt harmoni. 

Så påverkas din nattsömn av ljuset:

 • Genom sommartiden måste vi gå upp en timme tidigare samtidigt som det blir svårare att somna på kvällarna för att det är ljust.
 • Sömnbrist uppstår och det rubbar vår biologiska klocka, vilket kan ta flera veckor att jämna ut.
 • Genom färre sovtimmar och en oroligare sömn blir vi också mer känslomässigt labila och kan drabbas av humörsvängningar vilket kan skapa onödig friktion i vardagen.

Så hjälper du din kropp att var i balans:

 • Passa på att utnyttja de många fler ljusa timmarna på fritiden till att motionera och vara ute i friska luften. Då somnar du lättare när du väl går och lägger dig!
 • Försäkra dig om en bra mörkläggning av sovrummet genom ex. rullgardiner.
 • Investera i en bra säng som ger dig rätt stöd och möjlighet att sova gott hela natten.
 • Vädra ur sovrummet så det är svalt och skönt när du går och lägger dig, låt gärna friskluft fläkta in under natten.

Så sover du gott på semestern:

Under semestern är så mycket vi vill hinna. Men för att mäkta med alla våra semestermål behöver vi få en kontinuerlig kvalitetssömn. Här är några enkla sätt att få en bättre sömn på semestern:

 • Ta med en egen kudde om du reser bort. – nacken är känslig för förändringar och kan lätt få ont.
 • Packa ner öronproppar och en ansiktsmask – för att undvika att bli störd.
 • Få lite sol – solen är kroppens naturliga sömn regulator.
 • Försök att hinna med lite motion under dagen – det hjälper dig att slappna av.
 • Koppla av, med exempelvis ett bad eller en bok, innan du går till sömns – detta kommer att förbättra din sömnkvalitet.
 • Håll dig till ett regelbundet sömnschema – gå till sängs vid samma tid varje kväll.

Om du efter dessa tips fortfarande har problem att sova, unna dig en 20-30 minuters power nap under eftermiddagen, för att få mer energi.

Glad sommar & Sov gott!